Mersin’e özgü olan cezeryenin havuç, şeker, fındık, ceviz ve Hindistan cevizinin bir araya gelmesi ile yapıldığı bir tatlıdır. Cezeryenin adı Arapçada havuç manasına gelen cezer kelimesinden almaktadır.
Türk mutfağına cezerye Arap kültüründen geçtiği bilinmektedir. Önceki yıllarda sadece Mersin çevresinde tüketilen bir gıda iken şimdi Türkiye'nin ve Avrupa ülkelerinin birçok yerinde beğenilerek tüketilen bir tatlı olmuştur. Aynı zamanda cezeryenin ilk olarak ne zaman üretildi kesin olarak bilinmemektedir. Cezerye özellikle Mersin Tarsus bölgesinde üretilen ve Osmanlı mutfağında yerini alan bir tatlı türüdür.
Cezerye her ne kadar yapımı zorlu olsa da evlerinizde de yapabileceğiniz bir tatlı türüdür.
Cezerye'nin yapımı için ilk olarak havuçların güzelce temizlenip haşlanması gerekmektedir. Ardından püre haline getirilen havuçlar marmelat haline gelinceye kadar pişirilir. Pişirme işleminin tamamlanmasının ardından içerisine tarçın ve ceviz fındık ve Antep fıstığı eklenerek soğutulur. Son olarak üzerine Hindistan cevizi eklenerek servis bu kadar güzel bir tatlım tabi ki de bulunduğu yerdeki bir kişiyle özgü değiştirilmesi de oldukça doğaldır.
Tarsus cezeryesi Ziya Efendi markası ile özdeşleşmiştir. Ziya Efendi’nin öyküsü ise Tarsus’ta başlar ve günümüzde de geleneksel yöntemler dahilinde üretim gerçekleştirilmektedir. Kaliteli hammaddeler kullanılarak üretilen ve yüzde yüz pancar şekeri kullanılan ürünlerimize web sitemiz üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca fındıklı, antep fıstıklı ve cevizli cezeryelerimizden sipariş vererek farklı tatlara ulaşabilirsiniz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.