Bayram Şekerinin Tarihi
Ramazan bayramının en önemli öğelerinden biri olan bayram şekerlerinin tarihini merak ediyor musunuz? Gelin beraber inceleyelim. Ramazan Bayramı, farklı ülkelerde farklı isimlerle anılan bir bayramdır. Nijerya'da Küçük Bayram olarak anılıyor olsa da Pakistan'da Tatlı Bayramı olarak anılıyor. Pakistan'da ayrıca Nijerya'ya benzer olarak Küçük Bayram da deniyor. Malezya'ya baktığımızda onların Fıtr Bayramı dediğini görüyoruz. Türkiye'de ise genel kullanımı Ramazan Bayramı olsa da bazı kesimler Şeker Bayramı olarak da anıyor. Peki, Osmanlı'ya bakalım.
Osmanlı'da Ramazan Bayramı
Iyd-i Fıtr, Ramazan Bayramı'nın Osmanlı'daki adıdır. Iyd-i Fıtr, yaratılış anlamına geliyor. Ayrıca oruç görevinin tamamlanması bayramı anlamına da gelmektedir. Tanımlamasında ise şükür kelimesi vardır. Ancak zaman geçtikçe şükür kelimesi şeker kelimesine evirilmiş ve bizim dilimizde de Şeker Bayramı olarak yer edinmiştir. Ancak başka bir tanımda Osmanlı döneminde Ramazan ayının 15'inden sonra yeniçerilere tatlı göndermesi, insanların oruçlarını açtıktan sonra şekere yönelmeleri ve çocukların bayram harçlıklarını almalarının ardından şekercilere koşması bu bayramın Şeker Bayramı olarak anılmasına yol açmıştır.
Bayram Şekerinin Tarihi Nedir?
Bayram şekeri, bayramlarda ikram edilen şeker, çikolata, lokum gibi çeşitlendirilebilecek lezzetli ikramlardır. Bayram şekerleri genelde dini bayramlarda ikram edilir.
Bu bayramı özel kılan şey ise lezzetli bayram şekerleridir. Osmanlı tarihinde ise iki önemli şeker çeşidi vardır. Bunlar akide şekeri ve lokumdur. Bayramlarda ikram edilen bu şekerler ve tatlılar, Ramazan Bayramı’nı çok daha özel ve anlamlı kılmıştır.
Akide şekeri, su ve şekerin şerbet kıvamına getirilmesinin ardından suyunun iyice uçurulup mermer bir tezgâhta dövülerek macun kıvamının verilmesi ile yapılırdı. Ardından şekillendirilirdi. Başlarda bu şeker yuvarlak kesilse de zaman geçtikçe şekli de değişmiştir. En çok tercih edilen aromalar arasında gül, portakal, limon, nane tarçın ve daha birçok çeşit vardır.
Akide kelimesinin anlamı şekerin sertliği ile bağdaştırılabilir. Akide, bağlılık, birbirinden ayrılmama gibi anlamlara gelmektedir. Rivayete göre tahta yeni çıkan padişaha ya da ulufe dağıtım vakitlerinde yeniçeri tarafından akide şekeri gönderilirmiş. Bunun anlamı ise, her şey tatlıya bağlandı, bir sorun yok, demektir. İkram edilen şeker 400 gram ise padişahtan memnun olduklarını, 400 gramdan az ise memnun olmadıklarını ifade etmekteymiş.
Akide şekeri, Osmanlı tarihinde önemli ve değerli bir yere sahiptir. Belki de bu yüzdendir ki günümüzde bile bayramlarda ağzımızı tatlandırmaya devam eden bir gelenektir. Akide şekeri öylesine değerli görülürmüş ki Topkapı Sarayı'nda yapılan özel törenlerde ve etkinliklerde de akide şekeri ikram edilirmiş. Bize düşen ise bu geleneğimizi akide şekerinin anlamına göre, bağlılıkla devam ettirmektir.
Bayram Şekeri Evde Nasıl Yapılır?
Bayram şekerinizi evde yapmak istiyorsanız ve pratik bir tarif istiyorsanız aşağıdaki tarifi okuyabilirsiniz. İhtiyacınız olanlar:
-1 yemek kaşığı tereyağı
-Yarım su bardağı şeker
-200 ml süt
-2 yemek kaşığı bal
-Vanilya özütü
-Şekeri dökmek için bir kalıp
Süt hariç bütün malzemeleri bir tencereye alıp ocağa yerleştirin. Malzemeler eriyince sütü yavaş yavaş ekleyin. Bayram şekerinizi sürekli karıştırarak pişirirseniz daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Yavaş yavaş koyulaşan şekerinizi, koyulaştıktan sonra kalıplara döküp soğutun. Afiyet olsun.
Bayram alışverişlerinizde ihtiyacınız olan tüm ikramlıkları web sitemiz üzerinden temin edebilirsiniz. Ziya Efendi markası olarak geleneksel bakır kazanlarda hazırlanan yüzde yüz pancar şekeri kullanılan ürünlerimizi sizlere sunuyoruz. Kaliteli ve özenle hazırlanmış cezerye ve lokumlarımızı hem ikramlık hem de hediyelik olarak temin edebilirsiniz.