Bayram Tatlısı Tarifiniz Bizden: Kadayıf Tarifi
Ziya Efendi cevizi ve antep fıstığı ile yapılan muhteşem bir kadayıf tarifi ile bayram da ağzınız tatlanacak.
Cevizli Kadayıf Tatlısı Malzemeleri
-500 gram taze kadayıf
-250 gram Ziya Efendi ceviz içi
-1 paket tereyağı veya margarin
Şerbeti için;
-4 ya da 4.5 su bardağı su
-3 damla limon suyu
-5 su bardağı toz şeker
Cevizli Kadayıf Tatlısı Yapılışı
Cevizli kadayıf tatlısına başlamadan önce ilk olarak şerbeti yapılmalıdır. Bunun sebebi ise şerbetin soğumasını beklerken zaman kaybetmemektir. Bir tencere içerisine 4.5 su bardağı su ve 5 su bardağı toz şekeri koyulur. Tencere ocağa alınarak, şekerler eriyen kadar karıştırılır. Sonrasında ise şerbet kaynamaya bırakılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır ve şerbetin içerisine 3 damla limon suyu sıkılır. 10 dakika daha kaynamaya bıraktıktan sonra ocağın üzerinden alınır ve soğumaya bırakılır.
1 paket margarin küçük bir tencereye koyulur ve ocağa alınır. Margarin eriyene kadar ocakta kalır. Eridikten sonra ocaktan alınır. Kadayıf geniş ve derin bir kaba alınır. Kaba alınan kadayıf didiklenerek birbirinden ayrılır. Eritilen margarin didiklenen kadayıfların üstüne dökülür ve karıştırılır. Orta boy bir tepsi alınarak margarin ile yağlanır. Yağlanan ve didiklenen kadayıfın yarısı tepsiye yayılır. Yayma işlemi yapılırken el ile iyice bastırılır.
Üzerine 250 gram Ziya Efendi ceviz içleri eşit miktarda dağıtılır. Kalan kadayıfları cevizlerin üzerine yayıp yine el yardımı ile bastırılır. Pişmeye hazır olan kadayıf 180 dereceye ayarlanmış fırına koyulur. Kızarana kadar fırında kalmaya devam eder. Kızardıktan sonra fırından çıkarılır ve üzerine soğuk şerbet dökülür. Şerbeti çekene kadar bekletilir ve çektikten sonra dilimlenerek servise hazır hale gelir.
Antep Fıstıklı Kadayıf Tatlısı Malzemeleri
-1 su bardağı tuzsuz Ziya Efendi antep fıstığı
-250 gram çiğ tel kadayıf
-75 gram tereyağı veya margarin
-Yarım çorba kaşığı pekmez
-1 su bardağı kıyılmış Ziya Efendi antep fıstığı
Şerbeti için;
-3 su bardağı toz şeker
-1.5 su bardağı su
-1 çorba kaşığı limon suyu
Antep Fıstıklı Kadayıf Tatlısı Yapılışı
Bir kap içerisine tereyağı ve pekmez alınır. İkisi birlikte karıştırılır. Karışan pekmez ve tereyağı tepsinin her tarafına eşit miktarda sürülür. Sonra tepsiye antep fıstığı serpiştirilir. Eşit serpiştirmeye özen gösterilmelidir. Kadayıfın yarısı alınarak tepsiye yayılır. Her tarafına bastırılarak iyice düzleştirilir. Kıyılmış antep fıstığı bastırılan kadayıfın üzerine eşit miktarda dağıtılır. Kalan kadayıf da üstüne yayılır. Yeniden bastırılır ve üstünün düzleşmesi sağlanır. Kalan tereyağı eritilerek fırça yardımı ile sürülür.
Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlanmış fırına koyulur ve 30 dakika pişirilir. 3 su bardağı toz şeker ve 1.5 su bardağı su bir tencereye alınarak ocağa koyulur. Kıvam alana kadar karıştırılır. Kıvam alınca ocaktan alınır. Pişen kadayıf başka bir tepsiye ters çevrilip alınır. Sıcak kadayıfın üzerine sıcak şerbet dökülür. 30 dakika şerbetin çekmesi beklenir ve servise hazır hale gelir.
Bayram sofralarınıza Ziya Efendi ceviz ve antep fıstığı kullanarak yaptığınız kadayıf tatlılarınız eşlik etsin. Bayram alışverişlerinizde ihtiyacınız olan tüm ikramlıkları web sitemiz üzerinden temin edebilirsiniz. Ziya Efendi markası olarak geleneksel bakır kazanlarda hazırlanan yüzde yüz pancar şekeri kullanılan ürünlerimizi sizlere sunuyoruz. Kaliteli ve özenle hazırlanmış cezerye ve lokumlarımızı hem ikramlık hem de hediyelik olarak temin edebilirsiniz.