Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır?
Türk kahvaltılarının vazgeçilmez kahvaltılıklarından biri de reçeldir. Hemen hemen herkesin kahvaltı sofrasında en az 2 çeşit reçel bulunmaktadır. Reçeller sağlıklı birere kahvaltılıktır. Birçok şeyin reçeli yapılmaktadır. Vişne reçeli, çilek reçeli, dut reçeli, ayva reçeli ve armut reçeli gibi çoğu meyve reçel olarak sofralarımıza da gelmektedir. Belki de bunlardan en az bilinen ve yapılması da zahmetli olan bir reçel var. Bu reçel ceviz reçelidir.
Cevizlerin olgunlaşmaya başlamadan toplanıp yapılmasıyla oluyor. Yapım ayı genellikle mayıstır. Ceviz reçelinin 1 porsiyonu yaklaşık olarak 417 kaloridir. Gün içinde aşırı miktarda tüketmemeye özen gösterin. Bu ve buna benzer birçok tarifi ziyaefendi.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Hazırlık ve yapım aşaması zor olan ceviz reçeli zahmetli olduğu kadar da lezzetlidir. Oldukça zahmetli olan ceviz reçeli bal kabağı reçeline benzer şekilde yapılmaktadır.
Malzemeler
1 kg henüz olgunlaşmamış ceviz
1 bardak kireç kaymağı
1 kg toz şeker
6 bardak su
5 tane karanfil
1 kaşık limon suyu
Dikkat Edilmesi Gereken Nokta
Olgunlaşmamış cevizler ile uğraşırken mutlaka eldiven kullanın. Çünkü cevizin dışında ki yeşil kabuğun elde bıraktığı lekeler çok uzun süre çıkmamaktadır.
Pişirme İçin Öneri
Reçelinizin şerbeti kıvamlı olmalıdır. Eğer kıvamı uygun değilse bunun için 1 gün sonra son yapılan işlemi tekrar yapabilirsiniz.
Ceviz Reçeli Yapılışı
- İlk olarak ham olan cevizlerinizin kabuklarını çok ince olacak şekilde soyun.
- Büyük bir kavanozu alın. Üzerlerini geçecek şekilde su koyun.
- 2 gün boyunca cevizler o suyun içinde dursun. Ardından günde 3 kere olmak üzere 7 gün boyunca her gün suyu değiştirin. Cevizler suyun içinde beklesin.
- Bu beklettiğiniz cevizleri sudan çıkartın ve ardından kireç kaymağına 1 gün boyunca yatırın.
- Cevizleri günün sonunda yıkayın ardından çok az yumuşayana kadar 20 dakika kadar normal suyun içinde kaynatın. Haşlama işlemi bittikten sonra süzüp soğuk suyun içine alın.
- Cevizleri delerek içinde olan acı suyun dışarı akmasını sağlayın. Delmek için kürdan kullanabilirsiniz.
- Su, şeker ve limon suyunu kullanarak kıvamlı olacak şekilde bir şerbet hazırlayın.
- Cevizlerin acı suyu çıktıktan sonra şerbetin içine katın ve ardından zencefilleri de atın.
1 gün bekledikten sonra cevizleri süzerek ayırın. Şerbet kaynatın. Kıvamının koyulaşmasını bekledikten sonra ardından tekrar cevizleri ekleyin. Soğuması için kenara alın.
Reçelin iyice soğuğundan emin olduktan sonra kavanoza koyun. Ardından saklamak için buzdolabına kaldırın.
Ceviz reçeli hem sindirim sistemimize hem de metabolizmamıza faydalıdır.
Etiketler: Blog
Eylül 23, 2022
Listeye dön