İrmik kullanarak yapabileceğiniz birçok tarif bulunmaktadır. Bunlar hem lezzetli hem de kolaydır. Sunduğu seçeneklerden dolayı irmikle mutfakta harikalar yaratabilirsiniz. Bu tatlılardan biri de irmik helvasıdır. Hem yapması kolay hem de bir o kadar lezzetli olan bu tatlı çay yanında ki ikramlıkların vazgeçilmezdir. Eğer mutfakta ilk tatlınızı yapacaksanız bu irmik helvası olabilir.
Mutfağa ilk girenler için de kolay bir tarif olacaktır. Verilen ölçüleri tam olacak uyguladığınız zaman istediğiniz tada ve kıvama ulaşabilirsiniz. Orta boy bir irmik helvası yaklaşık olarak 530 kaloridir. İçerdiği şeker oranına göre değişmektedir. ziyaefendi.com.tr adresinden daha fazla tarife ulaşabilirsiniz.
Cevizli irmik Tatlısı Nasıl Yapılır?
Püf Nokta
Cevizli irmik helvasının şerbetinde dilerseniz süt yerine su da kullanabilirsiniz. İsterseniz içine çam fıstığı da koyabilirsiniz. Bu tercih tamamen size kalmıştır.
Şerbetini irmiğe eklerken etrafa sıçrayabilir. Bu durumda dikkatli olmalısınız. Sıçramasını engellemek için bir kapak kullanabilirsiniz.
1 porsiyonu yaklaşık 6- 8 kişilikti. Malzemeleri düzgün bir şekilde arttırarak isterseniz kişi sayısını da arttırabilirsiniz.
Malzemeler
2 bardak irmik
100 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı çam fıstığı ( isterseniz koymayabilirsiniz)
1 yemek kaşığı ince kıyılmış ceviz içi
Şerbet İçin
2 su bardağı süt
2 su bardağı su
1.5 su bardağı toz şeker
Üzerine Koymak İçin
75 gram ceviz içi
Yapılışı
İlk olarak bir tencere içerisine su, süt ve toz şekeri alın. Şeker eriyene kadar karıştırın ve kaynamadan altını kapatın, kenara alın.
Bir baka tencereye de yağı alın. Tereyağı eriyene kadar bekleyin. Ardından çam fıstıklarını ve cevizi ekleyin. 5 dakika boyunca karıştırın ve kavurun rengi değişmeye başlayacaktır.
Daha sonra irmiği ekleyin. Tüm yağı çekmesini bekleyin ve irmiğin rengi karamelize olana kadar karıştırın ve kavurun.
İrmiğin rengi karamelize rengi olduktan sonra ocağı kapatın v kenara aldığınız şerbeti irmiğin üzerine yavaşça dökün. Bu işlem yaklaşık 20- 25 dakika sürecektir.
Tüm şerbet döküldükten sonra irmiğin yapısı sulu ve yağlı görünecektir. Korkmayın. Sabırla bekleyin. Bu işlem için de 2-3 dakika yeterli olacaktır.
Tekrar ocağın altını açarak karıştırmaya başlayın. İrmik tüm şerbeti çekecek ve güzel bir görünüm elde edeceksiniz. Fazla yağlı görüntüsü de olmayacaktır.
Kalıplara boşaltıp ters çevirin. Böylelikle güzel bir sunum elde edeceksiniz. Üstünü de dilersiniz yine cevizle süsleyebilirsiniz. Sıcak havalarda yanına dondurma koyarak da ikram edebilirsiniz. Çok lezzetli olacaktır.