Fındık, dünyanın en çok sevilen ve bolca tüketilen kuruyemişlerinden biridir. Fındığın bu kadar yoğun tüketilesinin ardından yatan sebeplerden biri çok lezzetli olmasıdır. Bunun yanı sıra bu lezzetli kuruyemiş aynı zamanda endüstriyel birçok gıdanın hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Kahvaltılık çikolatalardan başlayarak, birçok farklı üründe fındık bulmak mümkündür. Bununla birlikte kimi zaman çiğ olarak, kimi zamanda kavrulmuş olarak tüketilen fındığın kalite oranı ise çok önemlidir.
Peki, en kaliteli fındığı kim üretiyor? Bir fındığın kalitesi nasıl anlaşılır? Yazımızın devamında bu soruların yanıtlarını arayacağız.
Türkiye’de Fındık
Türkiye’de en çok sevilen ve kaliteli fındıklar Giresun, Trabzon, Samsun, Ordu, Sakarya ve Düzce’de üretilmektedir. Bu şehirlerde üretilen fındıklar, Türkiye’nin fındık üretiminin yüzde 90’ınına tekabül eder. Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 75’inin sahibidir. Dünyada tüketilen fındıkların yüzde 60’ından fazlası, yalnızca bu 6 ilde üretilmektedir.
Oldukça lezzetli ve sağlığa faydalı olan bu kuruyemiş, yetiştirildiği iklime ve bölgeye göre kalite farklılıkları göstermektedir. En kaliteli fındık dendiği zaman herkesin aklına ilk olarak Giresun fındığı gelmektedir. Giresun fındığı lezzetiyle ve özellikleriyle tartışmasız olarak en kaliteli fındıktır.
Dünya Fındık Üretimi
Fındık üreten ülkelere baktığımızda, başı Türkiye’nin yanı sıra İtalya, ABD, Yunanistan ve Azerbaycan çekmektedir. Türkiye bu ülkeler arasında hem üretici hem de ihracatçı olarak birinci konumdadır. Yüzde 70’lik payıyla Türkiye’yi bu alanda yüzde 20’lik payla İtalya takip etmektedir.
Dünyada fındık üretimi iklimsel koşullar nedeniyle her yıl dalgalanmalar yaşayan bir sektördür. Dünyadaki fındık üretimi, Türkiye’nin üretimine bağlı olarak artmıştır. Peki, kaliteli bir fındık nasıl anlaşılır?
Kaliteli Fındık Nasıl Anlaşılır?
Pek çok çeşidi olan fındığı esasta iki farklı kategoriye ayırmak mümkündür. Bunlar yemelik fındıklar ve endüstri amaçlı yetiştirilen fındıklardır. Kaliteli ve lezzetli bir yemelik fındığın kabuğu ince, kırılması kolay ve parlak olacaktır.
Bunun yanı sıra fındık içinin görüşünün dolgun, dokunduğunuzda yağlı bir formu olmalıdır. Kaliteli fındığın kokusu hindistancevizi ve tarçın karışımındadır. Unutmayın ki, her türlü fındık aynı besin değerlerine ve lezzete sahip değildir. Giresun tombul fındığı, kavurma işleminin ardından besin değeri ve lezzeti en yükseğe çıkan fındık çeşididir.
Kaliteli bir fındığın boyu 15 mm üzerinde olacaktır. Yemelik olarak tüketilen Giresun Fındığının boyu da ortalama olarak 14-15 mm civarındadır.
Tüm bu kriterleri alt alta sıraladığınızda dünyada en kaliteli ürünün Giresun fındığı olduğunu ifade edebiliriniz. Giresun fındığı Giresun’un yanı sıra Trabzon’un bir bölümünde de üretilmektedir. Giresun fındığı bir fındık çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yemesi oldukça lezzetli olan bu fındık, diğerlerine oranla çok daha lezzetlidir.
Dünyanın en kaliteli fındığı olan Giresun fındığı, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu proteinleri karşılaması, A ve E vitaminlerini içermesi, sağlıklı kilo almanıza yardımcı olması, kalp ve damar sağlığını koruması açısından da önemli besin kaynaklarından biridir.