Evde Çekirdek Nasıl Kavrulur?
Çekirdek, çerezler arasında belki de Türklerin en çok tükettiği alternatiflerinden biridir. Özellikle çayın en güzel eşlikçilerinden biri olan çekirdek, birçok ev ortamında sıkça tüketilmektedir. Çiğ haliyle de tüketilen bu ürünün en popüler hali ise kavrulmuş biçimidir.
Çiğ çekirdeği evinizde de kavurarak tüketmeniz mümkündür. Çok rağbet gören ürünlerden biri olan çekirdeği kavurmanın birkaç farklı yolu vardır. Bu yöntemlerin tamamı oldukça pratik ve basit yollardır. Bu kavurma yöntemleri sırasında, çekirdeğinizi tuzlu hale getirmek de mümkündür.
Kuruyemişçilerden ya da marketlerden satın aldığınız çiğ kuruyemişleri, evinizde rahatlıkla kavurabilir ve sonrasında sıcak bir şekilde tüketebilirsiniz.
Çekirdek Nasıl Kavrulur?
Sevmeyeni neredeyse olmayan çekirdeğin, tüketim oranları çok yüksektir. Ülkemizde birçok bölgede yetişebilen çekirdek piyasada çiğ, kavrulmuş, tuzlu ya da tuzsuz olarak bulunabilmektedir. Sıklıkla soğuk bir şekilde tüketilse de sıcak ve yeni kavrulmuş çekirdek herkes tarafından çok daha büyük bir ilgiyle karşılanır.
Çekirdeği çiğ olarak tüketmeyi seçenler olduğu gibi kavrulmuş olarak tercih edenlerin sayısı da oldukça yüksektir. Birçok insan evinde çekirdeği nasıl kavurabileceğini merak etmektedir. Bu konuda birkaç farklı kavurma yöntemi olduğu söylenebilir. Çekirdeği, fırında ya da mikrodalga fırında rahatlıkla kavurabilirsiniz. Bununla birlikte evde çekirdek kavurma konusunda en popüler yöntem ise tavada bu işlemi gerçekleştirmektir.
Tavada Çekirdek Kavurma
Çekirdeği ev tipi fırında ve mikrodalga fırında kavurarak, hazır hale getirebilirsiniz. Bununla birlikte hem pratik olması hem her evde bulunması nedeniyle tavada kavurmak belki de en sık tercih edilen yöntemdir.
Sıradan bir tavaya koyduğunuz çiğ çekirdekleri ocağın üzerine alın. Orta ateşte sertleşene kadar tüm çekirdekleri kavurun. Yapmanız gereken şey sadece bu kadardır. Bununla birlikte ne kadar kavuracağınız konusuna ise damak zevkiniz karar verecektir. Biraz daha çiğe yakın ya da biraz daha iyi kavrulmuş halde iken ocaktan alabilirsiniz.
Eğer kavrulmuş çekirdeğinizi tuzlu olarak tercih ediyorsanız, bunun için kavurmadan önce çekirdekleri un ve tuzlu su ile karıştırmanız gerekir. Bunun için çekirdeklerin üzerine 1 yemek kaşığı kadar un serpmeniz gerekir. Ardından bir avuç tuzu, bir su bardağı su ile karıştırmalı ve bu karışımı çekirdeklerin üzerine dökmelisiniz.
Kavurma işlemi sürecinde dikkat etmeniz konulardan biri, çekirdeğin yanmaması için ocağından başından ayrılmamanız gerektiğidir.
Kavrulmuş Çekirdek Nasıl Muhafaza Edilir?
Çekirdek de tıpkı diğer kuruyemişler gibi uzun süre hava ile temas ederse tazeliğini yitirir. Bunun için çekirdeklerinizi hava almayan kaplarda saklamanız gerekir. Ağzı açık kaplarda ve poşetlerde saklanan çekirdekler kısa bir süre içerisinde nemlenecek ve bozulacaktır.
Ağzı kapalı bir cam kavanozda ya da buzdolabı poşetinde muhafaza etmeniz, hem nemlenmesini hem de tozlanmasını engelleyecektir. Bununla birlikte çekirdekleri kuru, güneş görmeyen ve serin bir yerde muhafaza etmeniz tazelik açısından son derece önemlidir.