Evde Çıtır Kadayıf Muhallebi

Evde Çıtır Kadayıf Muhallebi

Evde Çıtır Kadayıf Muhallebi

Hepimizin sevdiği ağızda tel tel ayrılan kadayıf tatlısı tarifini sizler için derledik. Sizde evinizde bulunan malzemeler ile kolayca yapabilirsiniz. Ziya Efendi blog sayfamızda bu hafta sizlere bu özel tarifi paylaşıyoruz.

Tatlı İçin Gerekli Olan Malzemeler

450 gr kadayıf (tercihen yaş kullanılması önerilir ama isteğinize göre kuruda kullanabilirsiniz.)

175 - 200 gr kadar tereyağı veya isteğe göre margarin de kullanılabilir.

300 gr kadar kıyılmış ceviz. İsteğinize göre iri kıyım ya da ince kıyım yapabilirsiniz.

Şerbetinin Malzemeleri

Bir kg şeker

1.25 litre su

Yarım limonun suyu

10 gram kadar tereyağı

İsteğe göre bir iki adet karanfil koyulabilir.

Tatlının Yapılışı

Bir tencereye şekeri ve suyu koyup iyice karıştırın. Daha sonra ocağın altını açın ve karıştırmaya devam edin. Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Daha sonra tereyağını ekleyin ve isteğinize göre karanfili de içine ekleyebilirsiniz. Şerbeti kısık ateşle beraber 20 25 dakika kadar pişirin ve daha sonra dinlenmeye bırakın.

Kadayıfı geniş bir kaba iyice yayın. Yayarken zorlanmamak için elinizle koparabilir ya da bir makastan yardım alabilirsiniz. Yağı eritin ve biraz ılındırın.

Geniş bir kaba yaydığınız kadayıfların üzerine eritmiş olduğunuz yağın yarısını dökün ve iyice kadayıfları karıştırın. Kalan yağı tatlıyı yapacağınız tepsinin zeminine serin.

Daha sonra yağ ile karıştırdığınız kadayıfları tepsiyi iyice güzelce serin. Serdiğiniz tepsideki kadayıfı bir su bardağı ile iyice bastırın ve dümdüz hale getirin. Ardından iyice isteğinize göre iri ya da ince kıydığınız cevizleri güzelce kadayıfın üzerine serin.

Elinizde arta kalan kadayıfı serdiğiniz cevizlerin üzerine iyice serpin ve cevizleri iyice kapayın. Ardından önceden ısıtmış olduğunuz 180 derecelik fırına tepsiyi koyun. Üzeri iyice kızarana kadar kadayıfı pişirin.

Ortalama olarak 20 dakika kadar bir sürede kadayıfınız pişecektir. Yalnız pişirirken dikkatli olmanız gerekmektedir. Sürekli çevirin ve yanmasına engel olun. Piştikten sonra fırından çıkarın ve 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

Dinlenmiş kadayıfınızın üzerine soğuk şerbeti yavaş yavaş dökün ve daha sonra en az 1 gece dinlenmeye bırakın. Son olarak bir gün dinlendikten sonra servis yapıp yemeye başlayabilirsiniz.

Eğer tatlınız daha hafif olmasını istiyorsanız şerbetinizi yaparken su yerine süt ile yapabilirsiniz. Süt şerbetin daha hafif olmasını sağlayacak ve şerbetin vermiş olduğu ağırlıktan kurtulabilirsiniz. Ya da daha değişik bir şekil istiyorsanız tepsiye kadayıfları direk koyup bastırmak yerine değişik şekiller verebilirsiniz.

Mesela bir bardağın veya kâsenin içerisine önce yağ ile karıştırdığınız kadayıfları koyup daha sonra cevizi ortaya koyun ve tekrardan üzerini kadayıf ile kapatın. Daha sonra tepsinin üzerine kaseyi kapatın ve şekli elde edin. En son tüm pişirme ve şerbetleme işlemlerinden sonra üzerine ister meyve ister ceviz veya Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz. Mutlaka evinizde kendiniz ya da misafirleriniz için denemeniz gereken bir tatlı tarifi.

İhtiyacınız olan tüm ikramlıkları ve kuruyemişleri web sitemiz üzerinden temin edebilirsiniz. Ziya Efendi markası olarak geleneksel bakır kazanlarda hazırlanan yüzde yüz pancar şekeri kullanılan ürünlerimizi sizlere sunuyoruz. Kaliteli ve özenle hazırlanmış cezerye ve lokumlarımızı hem ikramlık hem de hediyelik olarak temin edebilirsiniz.

 

Etiketler: Ziya Efendi Tarifler
Haziran 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.