Türk kültüründe kahvaltı çok başka bir konuma sahiptir. Mutsuz kalktığınız sabahlar, pazartesi sendromu gibi sorunları ile güzel bir kahvaltı ile halledebilirsiniz. Hem güne zinde başlamak hem de sağlıklı bir vücut için de kahvaltı en önemli öğündür. Kahvaltılarımız renk renk ve çeşit çeşittir. Hatta mevsime göre kahvaltıda yediklerimiz de değişmektedir. Bal, zeytin, peynir, reçel ve mevsim yeşilliklerinin yanında çikolatalar, ezmeler ve kızartmalar da kahvaltılarımızın vazgeçilmezidir.
Bir de şöyle sıcak çay ve ekmek olduğu zaman tadından yenmez. Kahvaltı etmeyi sevmeyenler bile kahvaltı eder. Bu tarifimizde kahvaltının vazgeçilmezlerinden olan fındık ezmesiyle ilgilidir. Evde katkısız ve doğal fındık ezmesi yapmak isteyenler için. Zor gibi görünse de aslında evde fındık ezmesi yapmak oldukça kolaydır.
- Hazırlanma süresi 10 dakikadır.
- Pişirme süresi 5 dakika sürer.
- 1 küçük kavanoz çıkar.
Fındık Ezmesi İçin Malzemeler
250 gram fındık içi
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı üzüm pekmezi
3 yemek kaşığı esmer şeker ya da toz şeker
Fındık Ezmesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fındık ezmesinin tadını acı olmaması için fındıkları kavururken yakmamaya dikkat edin. İsteğinize göre şeker ve pekmez miktarını ayarlayabilirsiniz. Esmer şeker ve toz şeker fındık ezmenize çıtırtı katacaktır. Eklediğiniz üzüm pekmezi ise renginin koyulaşmasını sağlayacaktır. Fakat çok fazla üzüm pekmezi katarsanız fındık ezmesi sertleşecektir. O yüzden üzüm pekmezi katarken dikkatli olun. Fındıkları kavurduktan sonra kabuklar soyulacaktır fakat soyulmayan kabukları mutlaka elinizle kendiniz soyun.
Üzüm pekmezi ve şeker yerine dilerseniz pudra şekeri de ekleyebilirsiniz. Parçacıklı bir kıvam isterseniz de robottan geçirirken de içine biraz daha fındık ekleyebilirsiniz. Hazırlanan fındık ezmesini 1 ay boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz.
Fındık Ezmesi Yapılışı
İlk olarak fındıkları yakmayan bir tavada kısık ateşte dikkatlice kavurun. Fındıkların yanmamasına özen gösterin. Fındıklar hafif renk aldıktan sonra kavrulan fındıkları soğuması için kenara alın. Soğuduktan sonra mutfak robotu yardımıyla çekin.
Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını da katıp güzelce karıştırın. Daha sonra üzüm pekmezi ve şekeri de ekleyerek düşük devir olacak şekilde çekmeye devam edin. Kapaklı bir kavanoza aldıktan sonra biraz dinlenmesi için bekletin.
Ardından ister yemek tariflerinde isterseniz de kahvaltılarınızda tüketmek için hazırdır. Bunun gibi birçok evde yapılan tarifler için ziyaefendi.com.tr hesabını ziyaret edebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı fındık ezmesi de yaklaşık olarak 30 kaloridir. Bu içerinde yer alan malzeme ve şeker miktarına göre azalıp artabilir.