Evde Gül Yapraklı Lokum Tarifi
Evde Gül Yapraklı Lokum Tarifi
Türk kahvesinin yanında, bayramlarda, misafirliklerde vazgeçilmez ve geleneksel ikramların başında lokum gelir. Türkiye’nin dünyaca bilinen bu lezzetini evinizde kolayca hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz?
Lokum yapması oldukça basit bir tatlıdır. Ana malzemeleri su, şeker, nişasta olan bu tatlıya biraz özen gösterdiğinizde harika bir lezzet elde edebilirsiniz. Gül yapraklı lokum ise, birçok farklı çeşidin arasında en sevilenlerden biridir.
Evinizde çok farkı çeşit ve seçeneklerde lokum hazırlayabilirsiniz. Lokum hazırlarken bazı püf noktalarının varlığını bilmek, istediğiniz kıvamı ve lezzeti yakalamanızı kolaylaştırır.
Siz de evinizde gül yapraklı lokum hazırlamak istiyorsanız, aşağıda yer alan yönerge ve tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz. Bu sayede, yediden yetmişe herkesin severek yediği lokumları ustalıkla hazırlayabilirsiniz.
Gül Yapraklı Lokum İçin Gerekli Malzemeler
Evde gül yapraklı lokum hazırlamak için gerekli olan malzemeler, birçok evin mutfağında hali hazırda bulunmaktadır. Damak çatlatan bir gül yapraklı lokum tarifi için öncelikle şu malzemeleri hazırlamanız gerekir;
- 3,5 su bardağı su
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 1 çay kaşığı krem tartar (Krem tartar yerine 1 çay kaşığı limon tuzu ya da yarım yemek kaşığı limon suyu da kullanabilirsiniz.)
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 3 yemek kaşığı gül suyu
Evinizde hazırlayacağınız lokumun üzerinde kullanmak için şu malzemeler gerekir;
- Kuru Isparta gülleri (Aktardan bulabileceğiniz bu güllerin renkli pembe yaprak kısımları kullanılacak.)
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
- 2 yemek kaşığı nişasta (Lokumların kesildiğinde birbirlerine yapışmaması için kullanılacak)
Gül Yapraklı Lokum Nasıl Hazırlanır?
Mutfağınızda gül yapraklı lokum hazırlamak için gerekli olan malzemeleri edindikten sonra, şu adımları izleyerek, lezzetli tatlılara kavuşabilirsiniz;
- 3,5 su bardağı toz şekeri ve 3,5 su bardağı suyu bir tencerede karıştırın ve kaynatın.
- Kanamaya başlayan bu karışıma krem tartarı ilave ederek, karıştırın.
- Nişastayı, yarım su bardağı su ile bir kaba koyarak karıştırın ve iyice erimesini sağlayan.
- Kaynayan şerbetinizin içerisinden birkaç kaşık alarak, nişastalı suya katın ve karıştırın. Arından bu malzemeyi de şerbetin içerisine ilave edin.
- Tenceredeki bu karışımı sık sık karıştırmanız gerekir. Özellikle koyulaşmaya başladığında sürekli karıştırmazsanız, dibi tutabilir.
- Karışım iyice ağdalaşmaya başladığında ocağı kapatın ve gül suyunu ilave edin.
- Tepsinize yağlı kâğıt serin ve bu yağlı kâğıdın üzerine fırça ile ince bir sıvıyağ tabakası sürün. On dakika tepside beklettiğiniz harcın üzerine pudra şekeri ve nişasta dökebilirsiniz.
Gül Yapraklı Lokum Yapımında Püf Noktaları
Evinizde gül yapraklı lokum yapmak, oldukça kolaydır. Bununla birlikte bazı püf noktaları işinize yaracaktır. Tepsiye sermeden önce yağlı kağıdın üzerini yağlamanız, harcın soğuduktan sonra kolay bir şekilde çıkmasını sağlar. Lokum harcını tepsiye döktükten sonra dolapta bir gün kadar beklemesi gerekir.
Bir günün sonunda dolaptan çıkardığınız lokumu ince şeritler halinde kesin ve silindir yapın. Sonrasında her tarafını gül yapraklarıyla bulayın. Sonrasında ise makasla istediğiniz boyutlarda kesin. Yapraksız kısımların birbirine yapışmasını önlemek için mutlaka yaprak ekleyin.
Harcı az pişirirseniz muhallebi gibi olacağını unutmayın. Harç ocak üzerinde 35-40 dakika kadar pişirilmelidir.
Etiketler: Ziya Efendi Tarifler
Temmuz 14, 2022
Listeye dön