Tarsus Fıstıklı Krokanı Ve Çıtır Ceviz Nasıl Hazırlanır?
Yer fıstıklı krokan, krokan severler için harika bir lezzettir. Bu lezzeti evinizde kolayca yapabilmek adına sizler için hazırladık. Size evinizde kolayca bu tarifi yapabilir afiyetle tüketebilirsiniz.
Tarsus Yer Fıstıklı Krokan Tarifi
340 gram yer fıstığı
340 gram toz şeker
1 tatlı kaşığı limonun suyu
1 veya 2 tane karanfil
Tarsus Fıstıklı Krokan Yapılışı
Yanmaz, yapışmaz bir tava alın ve ocağa kısık ateşe koyun. Çok az ısındıktan sonra içerisine yer fıstığını ve şekeri ekleyin.
Kısık ateş ile fıstık ve şekeri iyice karıştırmaya başlayın. Şeker tamamen eriyip kahverengi olana kadar sürekli karıştırın. Buradaki püf nokta tahta bir kaşık kullanmanız ve sürekli saat yönünde şeker yanmadan karıştırmak olacaktır. Aksi takdirde şekeriniz yanar ve çok acı bir tat olur.
Erimiş olan şekerin içine limonun suyunu da koyup bir iki dakika kadar daha karıştırmaya devam etmelisiniz.
Kare ve geniş bir tepsiye yağlı kâğıdı serin ve hazırlamış olduğunuz karışımı üzerine dökün. Krokan kalınlığının istediğiniz şekilde seçebilirsiniz.
Dökmüş olduğunuz krokanı oda sıcaklığında 15 dakika bekletin. Bu şekilde kıvam alacaktır.
Kıvama gelmiş krokanınızı bütün bir şekilde alın. Ardından yağlı kağıttan ayırın. İstediğiniz gibi parçalara bölün ve istediğiniz gibi şekil verin.
En son olarak hazırlamış olduğunuz tatlınızı hava almayan cam bir kavanoza koyun. Burada istediğiniz süre saklayın hiç bir şey olmayacaktır. Oda sıcaklığında ve güneş görmeyen bir yerde saklayabilirsiniz.
Tarsus Çıtır Ceviz Yapılışı
Dışı çıtır çıtır içi yumuşak olan çıtır ceviz tarifi için;
Gerekli malzemeler;
200 gr kadar ceviz içi. Cevizler ortadan ikiye bölünmüş bütün halinde olursa daha iyi olur.
10 gram kadar tereyağı
2 yemek kaşığı kadar şeker
1 yemek kaşığı kadar bal
Tarsus Çıtır Ceviz Yapımı
Yanmaz ve yapışmaz tavanızın içerisine bal, tereyağı alınarak güzelce ısıtılır. Yavaş yavaş karıştırmanızda fayda var. Homojen bir hal almalı.
Isınmış olan karışımın içerisine ceviz ve şeker eklenir. Ardından bütün malzemeler karıştırılmaya devam edilir. Bu aşamada ocağın altı kısık ateşte olmalıdır.
Cevizler iyice dış yüzeyleri karışım ile kaplanana kadar karıştırılır.
Karamelin kesinlikle yanmaması gerekiyor. Yavaş yavaş karıştırmalı ve kahverengi bir hal alana kadar pişirmelisiniz.
Ocağın altını kapadıktan sonra cevizlerin üzerinde kalan fazla karamelimsi yapıyı ortadan kaldırmak istiyorsanız cevizlerinizi tek tek özenle ızgara bir tel üzerine alabilirsiniz. Bu şekilde çıtır hali daha fazla olacaktır.
Eğer balın tadını daha fazla almak istiyorsanız balı koyduğunuz zaman karışımın içerisine bir tutam kadar tuz atabilirsiniz. Bu şekilde yaptığınızda bal tadının daha yoğun hissedebilirsiniz.
Tarifte limonu kullanmanızın sebebi şekerin yaratacağı kristal yapıyı engellemek olacaktır. Limon ayrıca cevizin daha çok parlamasına neden olacaktır ve ortaya daha hoş bir görüntü çıkacaktır. Tarifiniz hazır. Çayın yanında ya da istediğiniz şekilde afiyet ile tüketebilirsiniz.