Evde Pratik Trileçe Tarifi
Trileçe, özünde 3 farklı süt ile yapılan bir tatlı türüdür. Tatlının Latin Amerika’dan Avrupa’ya geldiği söylenir. Bunun yanında bir balkan tatlısı olarak da bilinmektedir. Geleneksel yapımında inek, keçi ve manda sütü kullanılmakta iken 1930'lu yıllardan itibaren, gıda sektöründe endüstrileşmenin etkisiyle daha çok işlenmiş süt ve krema kullanılarak üretilmeye başlanmıştır.
Enfes tadıyla insanları kendine hayran bırakan trileçe hafif yoğunlukta ve tüketimi kolay olan bir üründür. Daha çok tercih edilen türü karamelli olanıdır. Ancak bunun yanında frambuazlı, portakallı ve Hindistan cevizi soslu türleri bulunmaktadır. Malzemelerinin az sayıda olması ve kısa sürede ve kolaylıkla yapılabiliyor olması gibi nedenlerle evlerde de hazırlanmaktadır.
Trileçe İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Trileçe temelde 3 malzemeden oluşmaktadır. Bunlar kek, süt karışımı ve sos şeklindedir.
Tatlı için kek yapımında
Yumurta (5 adet),
Un (1,5 su bardağı),
Şeker (1 bardak),
Kabartma tozu (1 paket)
Vanilya (1 paket) kullanılmaktadır.
Süt karışımı için
Süt (3,5 su bardağı),
Toz şeker (1 bardak)
Kremşanti (1 paket) ile yapılmaktadır.
Karamel sosu için sadece 1 çay bardağı şeker ile yapılacaktır.
Ayrıca son olarak krema için de kremşanti (1 paket) ve süt (1 bardak) bulunmalıdır.
Trileçe Yapımı Nasıldır?
Trileçe yapımında kremşanti hazırlanması ilk başta yapılabilir. Bunun için derin bir kap içerisinde toz şeker ve yumurta uygun bir kıvam elde edilinceye kadar çırpılır. Sonrasında bir kaba un, vanilya ve kabartma tozu eklenmelidir. Bu karışım homojen bir hale getirildikten sonra bir fırın kabına alınır. Hazırlanan karışım yarım saat kadar 180 derecelik bir fırında pişirilmelidir.
Bu esnada kek için karamel ve sütlü karışım hazırlanabilir. Onun içinde yine derin bir kapta çırpma yöntemi ile toz şeker, süt ve sıvı krema karıştırılır. Kıvam elde edildikten sonra soğuması için buzdolabına alınır. Daha sonrasında bir tavada orta ateşte şeker eritilir. Bu arada tavaya yapışmaması için şekerin karıştırılması gereklidir. Karamel hazırlanırken açık bir renk elde edildiğinde 1 yemek kaşığı kadar tereyağı karışıma ilave edilir. Tereyağı eridikten sonra sıvı haldeki süt kreması da ilave edilip uygun kıvama ulaşana kadar kısık ateşte pişirmeye devam edilir.
Kek piştikten ve birazda soğumaya bırakıldıktan sonra fırın kabından çıkartılır ve sütün iyice içerisine nüfuz edebilmesi için kek üzerinde delikler açılır. Soğutulmuş süt kek üzerinde dökülür ve yumuşak bir kıvam elde edilir. Daha sonra kremşanti kek üzerine sürülür. En sonda da karamel veya diğer sos kremşantinin üzerine ilave edilir. Bu aşamada tamamlandığında trileçe hazır demektir.
Trileçenin Püf Noktaları Nelerdir?
Trileçenin keki hazırlanırken fırın kabının zemininde yanmaz kâğıt kullanılabilir. Yumurtanın beyazı sarısından ayrı olarak çırpılmalı ve köpük köpük olmasına dikkat edilmelidir. Trileçe hazırlandıktan sonra servis yapılmadan 5-6 saat dinlendirilmelidir.
İhtiyacınız olan tüm ikramlıkları web sitemiz üzerinden temin edebilirsiniz. Ziya Efendi markası olarak geleneksel bakır kazanlarda hazırlanan yüzde yüz pancar şekeri kullanılan ürünlerimizi sizlere sunuyoruz. Kaliteli ve özenle hazırlanmış cezerye ve lokumlarımızı hem ikramlık hem de hediyelik olarak temin edebilirsiniz.