Fıstıklı Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?
Menengiç kahvesi, farklı aroması ve yumuşak içimiyle bildiğiniz kahvelerden oldukça farklı bir lezzete sahiptir. Menengiç kahvesi, esasen bir kahve değildir. Bu kahve Türkiye’de menengiç olarak anılan bir ağacın meyvelerinden elde edilir. Menengiç kimi zaman, çıtlık, çedene, çitlembik gibi isimlerle de anılmaktadır. Bu ağaç özellikle Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’nun dağlık alanlarında yabani olarak, kendiliğinden yetişmektedir.
Menengiç ağacının meyvelerinin kurutulması, kavrulması ve ardından öğütülmesiyle elde edilen kahve de adını bu ağaçtan almaktadır. Bu sebeple Türkiye’de menengiç kahvesi olarak bilinmektedir. Halk arasında ‘melengiç kahvesi’ olarak bilindiği yerler de bulunmaktadır.
Menengiç kahvesinin yapımı ise oldukça kolaydır. Bu kahvenin yapımında Türk kahvesi gibi su da kullanılabilmektedir. Ancak özelikle süt ile hazırlananı çok daha farklı bir aromaya sahiptir ve oldukça lezzetlidir. Kahveseverlerin vazgeçemediği bu kahvenin, Türk kahvesine oranla çok daha farklı bir aroması olması, içiminin daha yumuşak olması ve faydaları onu her geçen gün daha da popüler hale getirmiştir.
Menengiç Kahvesi için Gerekli Malzemeler
Menengiç kahvesinin yapımı, Türk kahvesiyle neredeyse birebir aynıdır. Bununla birlikte bu kahveyi iki farklı yöntemle yapabilirsiniz. Birincisi, klasik bir Türk kahvesi pişirir gibi su kullanılarak yapılır. İkinci yöntemin tek farklı ise su yerine süt kullanılarak yapılmasıdır.
Eğer evinizde menengiç kahvesi yapmak istiyorsanız şu malzemelere sahip olmanız gerekir;
- Menengiç kahvesi
- Süt ya da su
- Cezve
- Antep fıstığı tozu
Fıstıklı Menengiç Kahvesi Nasıl Hazırlanır?
Öncelikle cezveye kişi başı bir tatlı kaşığı kadar menengiç kahvesi koyun ve yine kişi başı bir fincan süt ya da su ekleyin. Eğer sütle yapacaksanız, menengiç kahvesini bir tatlı kaşığından fazla kullanabilirsiniz.
Cezveyi ocağın üstüne koymadan önce iyi karıştırmalısınız. Kahvenin süt ya da suyla iyice karıştığından emin olduktan sonra ocağa alın ve pişirmeye başlayın. Pişme sırasında kahveyi karıştırmamaya özen gösterin. Kahve köpürdüğü anda ocaktan alın ve fincanlara bölüştürün. Son olarak isteğe göre, fincanlara paylaştırdığınız kahvenin üzerine Antep fıstığı tozu ekleyebilirsiniz.
Menengiç kahvesini sütle hazırlıyorsanız, bol köpüklü olacaktır. Çok daha farklı bir aromaya sahip olması nedeniyle sütle hazırlamanızı tavsiye ederiz.
Menengiç Kahvesinin Faydaları
Menengiç kahvesinin birçok faydası olduğu bilinmektedir. Bunların öncelikli olanı ise, solunum yollarına oldukça faydalı olmasıdır.
Öksürüğe iyi gelen bu kahve aynı zamanda balgam söktürücüdür. Yüksek oranda doymamış yağ içerdiği için kalp ve damar sağlığını da korur. Aynı zamanda bu özelliği kötü kolesterole karşı da etkilidir.
Menengiç kahvesi; A, B6, C ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bu da hücrelerin sağlıklı bir şekilde işlemesine fayda sağlarken, cildin erken yaşlanmasını ve kırışıklıkları engeller. Bunun yanı sıra mide ağrılarının önüne geçer ve sindirim sisteminizin daha etkili çalışmasına da katkı sağlar.
Ölçülü olarak düzenli bir tüketimde, böbreklerin sağlıklı çalışmasına da destek olur.