Geleneksel Fıstıklı Cezerye Yapım Süreci
Geleneksel Fıstıklı Cezerye İçin Malzemeler
Fıstıklı cezerye yapımı için gerekli malzemeler son derece kolay temin edilebilen ve işlenmesi de kolay olan besinlerdir.
- Havuç
- Şeker
- Nişasta
- Margarin
- Tarçın
Geleneksel Fıstıklı Cezerye Nasıl Yapılır?
Fıstıklı cezerye yapımı sabır isteyen ve beklenmesi diğer besinlere göre nispeten daha az bir besindir. Fıstıklı cezeryenin yapımı süreci ise şu şekildedir;
- Fıstıklı cezerye yapımı için en önemli besin havuçtur. Havucu alırken taze olmasına ve olgunlaşmış olmasına dikkat edilmelidir. Olgunlaşmış havuçlar Önce bir kaç parçaya ayrılarak kazan veya tencere içerisinde suyla yumuşayana kadar kaynatılır. Suyunu çekene kadar kaynatma işlemi devam eder. Ardından soğuyan havuçlar rendelenir ve ardından dövülerek püre haline getirilir.
- Kazanda kaynatılan havuç rendesinin üzerine şeker dökülerek kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir. Pişirme için önerilen süresi -tencerenin veya kazanın büyüklüğüne göre- 3 veya 5 saat arasında değişim gösterebilir.
- Bu pişirme işleminin ardından fıstıklar, tarçın ve margarin kazana atılır. İstenilen kıvama gelen havuç ve fıstık ardından düz bir yüzeye alınır. Cezerye için verilecek olan şekilde bu düz zemin oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Yüzeyin üzeri nişasta dökülerek, dinlenme evresine geçilir. Yine yapılan pürenin büyüklüğüne göre dinlenme süresi 8 ila 24 saat arasında değişmektedir.
- Dinlenen cezerye ardından süslemeleri ve ekstra gıdalar ile servis edilir.
Geleneksel Cezeryenin Kıvamı Nasıl Anlaşılır?
Cezeryenin kıvamına gelip gelmediğini anlamak son derece basit bir işlemdir. Cezeryeden bir parça alındıktan sonra yine düz bir zemin üzerine konur. Hamura elle bastırılır ve eski şekline gelip gelmediği gözlemlenir. Eğer hamur yeniden eski şeklini alıyorsa yani elastik bir yapıya kavuşmuş ise kıvamı tutmuş demektir. Cezerye serin ve kuru bir yerde, kapalı kaplarda saklanmalıdır.
Cezeryenin Faydaları Nelerdir?
Cezeryenin geleneksel bir lezzet olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi de sağlığa birçok faydası bulunmasıdır. Özellikle sindirim sistemine önemli faydaları bulunmaktadır. Göz sağlığının korunması, cilt hücrelerinin yenilenmesi ve sağlıklı bir cilt için, saç köklerinin güçlenmesi için ve bağışıklık sisteminin gelişmesi için cezerye tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Etiketler: Blog
Eylül 20, 2022
Listeye dön