Peki, evinizde kolaylıkla güllü lokum hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Oldukça basit bir tarifle, fazla emek vermeden, bu lezzetli tatlıyı evinizde yapabilir, misafirlerinize ve sevdiklerinize servis edebilirisiniz. Güllü lokum hem yapraklı hem de yapraksız olarak hazırlanabilmektedir.
Ev Yapımı Güllü Lokum için Malzemeler
Evde güllü lokum yapmak için, birçok mutfakta rahatlıkla bulunabilen şu malzemelere ihtiyacınız var;
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 3,5 su bardağı su
- 3,5 su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı su
- 1 çay kaşığı krem tartar (Bunun yerine 1 çay kaşığı limon tuzu da kullanabilirsiniz)
- 3 yemek kaşığı gül suyu
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay bardağı Antep iç fıstık
Lokumun üzeri için ise şu malzemeler gerekli;
- Kuru, minik Isparta gülleri (Aktardan bulunabilir)
- 2 yemek kalığı pudra şekeri
- 2 yemek kaşığı nişasta
Ev Yapımı Güllü Lokumun Hazırlanışı
Evde güllü lokum hazırlamak oldukça basittir. Öncelikle 3,5 bardak toz şeker ve 3,5 bardak suyu bir tencere karıştırarak, kaynatın. Karış kaynamaya başladığında krem tartarı da ilave ederek karıştırmaya devam edin.
Nişasta ve yarım su bardağı suyu, uygun bir kapta karıştırarak eritin. Sonra kaynayan şerbetten birkaç kaşık alarak, nişastalı suya karıştırıp, şerbetin içine ilave edin. Tenceredeki bu karışımın dibinin tutmaması için sürekli olarak karıştırmaya devam edin.
Karışım koyulaşıp, ağdalaşmaya başladığında ocağı kapatın ve gül suyuyla birlikte Antep fıstıklarını ilave edin. Sonrasında ise tepsiye yağlı kâğıt sererek, üzerine fırça ile ince bir sıvıyağ tabakası sürün.
Gül Yapraklı Lokum İçin
Gül yapraklı lokum hazırlamak için, lokum harcını tepsiye dökün. İlk sıcaklığı geçtikten sonra bir gün kadar dolapta bekletin. Dolaptan aldığınız lokumun üzerine ince bir yağ tabakası sürün. Yağlı kâğıttan çıkararak uzun şeritler halinde kesin.
Kestiğiniz lokumları yuvarlayın ve silindir yapın. Sonrasında ise her tarafını gül yapraklarına bulayın ve makasla kesin. Yapraksız kısımları kaldıysa, birbirlerine yapışmalarına engel olmak için mutlaka yapraklayın.
Gül Yapraksız Lokum İçin
Eğer lokumunuzu gül yapraksız yapmak istiyorsanız, yağlanmış kâğıdın üzerine nişasta ve pudra şekeri karışımını bolca serpin. Lokum harcını bu işlemden sonra dökün. Üzerine yine pudra şekeri ve nişastalı karışımdan bolca serpin.
İlk sıcaklığını attıktan sonra buzdolabında bir gün kadar bekletin. Buzdolabından çıkarma vakti geldiğinde, tepsiyi ters çevirin ve yağlı kâğıdı çıkarın. İlk olarak uzun şeritler halinde kesin. Sonrasında ise makas yardımıyla minik minik keserek, her tarafını pudra şekeri ve nişasta ile bulayın.