Kırmızı Ceviz Nedir? Kırmızı Ceviz Nereye Aittir?
Adını ilk duyduğunuz anda şaşırabileceğiniz ürünlerden bir tanesi kırmızı cevizdir. Bu cevizin kırmızı rengi gören herkesi şaşırtmakla birlikte tamamen doğal bir ürünüdür.
Kırmızı cevizin, bilinen cevizden tek farklı ise iç zarının kırmızı olmasıdır. Kırmızı ceviz nereye aittir sorusu, son yıllarda birçok kişi tarafından sorulmaktadır. Bu cevizin anavatanı olarak Tuna nehri vadisinde bulunan ülkeler kabul edilir. Kırmızı ceviz Türkiye’de de özellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.
Kırmızı Ceviz Nedir?
Kırmızı ceviz hakkında çok fazla detaylı bilgi bulunmamaktadır. Henüz yeni sayılabilecek bir ürün olması nedeniyle, halk arasında da fazla bilinmemektedir. Bununla birlikte ilk olarak California Üniversitesi’nde geliştirildiği bilinmektedir.
Her geçen gün daha fazla popülerlik kazanan bu ürünle ilgili Türkiye’deki ilk çalışmalar ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir. Bu üniversitenin ziraat fakültesinde 16 yıllık bir çalışmanın sonunda kırmızı ceviz doğal olarak elde edilmiştir. 2014 yılında hakkında haberlerin yapılmasıyla tüm ülkeye tanıtılmıştır.
Tamamen doğal olarak üretilmesiyle dikkat çeken kırmızı ceviz Türkiye’de ilk, dünyada ise ikincidir. Kırmızı cevize zaman zaman mor ceviz de denmektedir. Tat olarak ise bilinen açık renkli cevizle hiçbir farkı yoktur. Bu renkteki cevizler, kelebek ceviz ile aynı özelliklere sahiptir. İlk bakıldığı anda gıda boyası kullanılmış, renklendirilmiş gibi duran bu cevizler tamamen doğal bir süreç sonunda üretilmektedir.
Kırmızı Cevizin Özellikleri Nelerdir?
Kırmızı cevizin görüntü olarak alışagelmişin çok dışında olması dikkat çekmesine neden olmuştur. Diğer cevizlere oranla en belirgin ve farklı özelliği olarak rengi gösterilebilir. Adını renginden alan kırmızı ceviz hakkında bir dizi özellik sayılabilir.
Kırmızı ceviz normal cevize göre bir parça daha fazla vitamin içermektedir. Bunun yanı sıra bir cevizin ortalama büyüklüğü 27 gram kadardır. Bu cevizlerin fidanları her mevsim dikilebilir ve kurtlanmaya karşı oldukça dayanıklıdır.
Türkiye’nin hemen hemen her yerinde dikime uygun olan kırmızı ceviz fidanı, özellikle Akdeniz bölgesinde çok daha rahat yetişmektedir. Bunun yanı sıra kırmızı ceviz ağacının bakımı oldukça kolaydır ve eksi 25 derece kadar soğuğa dayanabilmektedir. 1200 rakıma kadar dikilebilen ceviz ağacının meyvesi ince kabukludur.
Kırmızı Cevizin Faydaları Nelerdir?
Farklı rengiyle ilk kez görenleri şaşkına çeviren bu cevizin faydaları, bilinen cevizle hemen hemen aynıdır. Oldukça yağlı bir meyve olan ceviz, antioksidan kaynağıdır. Bu özelliği ile uzmanlar tarafından sıklıkla tavsiye edilir. Günlük ve düzenli olarak tüketildiğinde bu cevizlerin birçok faydasını görmek mümkündür. Kırmızı ceviz, tıpkı halk arasında yaygın olarak tüketilen ceviz kadar sağlıklı değerlere sahiptir.
Kırmızı ceviz, çerez olarak tüketilmesinin yanı sıra birçok tatlıda, yemekte ve salatada da kullanılabilir.
Kırmızı cevizin faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Antioksidan oranları çok yüksektir.
- Kötü kolesterolün önlenmesine yardımcı olur.
- Kalp hastalıklarına karşı etkili bir gıdadır.
- Demir, protein, fosfor, potasyum ve kalsiyum açısından son derece zengindir.