Kuru Meyveler ile Yapılabilecek Tatlılar
Meyveler insanlara tabiatın birer armağanıdır. Vitamin deposu olan meyveler içerisinde bir sürü vitamin ve sağlıklı lifler bulunur. Kadim zamanlardan beri Anadolu toprakların da kurutmaya uygun meyveler içerisindeki nem uçurularak meyvenin mevsimi dışında da tüketilirdi. Kurutulan meyvelerin vitamin değerlerinde çok az vitamin kayıpları olur.
Kurutulmuş meyveler doğal şeker içerdiklerinden tatlı krizlerinin en masum arkadaşıdır. Kurutulmuş meyveler doğal demir depolarıdır. Kansızlık sorunu yaşayan yetişkinlerin ve büyümekte olan çocukların rahatlıkla tüketebilecekleri şifa kaynaklarıdır.
Kurutulmuş meyveler, oldukları gibi tüketildiğinde de oldukça lezzetlidirler. Ayrıca hoşaf yapılarak kullanılması da geleneksel mutfağımızda çokça tercih edilir. Kurutulmuş meyvelerden yapılan tatlılar da Anadolu mutfağının bir diğer vaz geçilmez lezzetlerindendir.
Kurutulmuş meyvelerle hazırlanan pratik, sağlıklı ve enfes birkaç tarif...
1. Kuru İncir Tatlısı
Kuru meyvelerden yapılan en meşhur tatlılardan olan kuru incir tatlısının hem lezzeti hem de görüntüsü efsane oluyor...
- 30 tane kuru incir
- 1 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Öncelikle incirleri derin bir kasenin içerisinde sıcak suda 20 dakika bekletin. İyice şişen incirlerin saplarını temizletin ve süzgece alın. Cevizlerin içini elinizle hafifçe açarak ceviz içini doldurun ve bir tencereye dizin. Üzerine şekeri serpin. Suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte şerbeti kıvam alana kadar pişirin. İncirler soğuduktan sonra isterseniz kaymakla ve üzerine Hindistan cevizi dökerek servis yapabilirsiniz.
2. Kuru Meyveli Şipşak Kek
- 3 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı ufak ufak doğranmış kuru kayısı
- Yarım su bardağı ceviz içi
- Yarım su bardağı kuru üzüm
- 3 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Öncelikle derin bir kapta rengi açılana ve şeker eriyene kadar yumurta ile şekeri iyice çırpın. Üzerine kuru meyveleri ve cevizi malzemeleri ilave edin. Daha sonra una kabartma tozunu ve vanilyayı da ekleyerek biraz daha çırpın. Hazırlanan kek hamurunu yağlanmış kek kalıbına alın. Isıtılmış fırında yaklaşık 180 derecede 30 dakika fırının kapağını açmadan pişirin.
3. Kuru Meyveli Minik Toplar
- 1 paket bisküvi
- yarım su bardağı süt
- 100 gram tereyağı (oda ısısında yumuşatılmış)
- yarım çay bardağı ceviz içi
- yarım çay bardağı fındık içi
- yarım çay bardağı kuru üzüm
- yarım çay bardağı minik doğranmış kayısı kurusu
- yarım çay bardağı minik doğranmış kuru incir
- 1 çay kaşığı tarçın
- topları bulamak için 1 çay bardağı hindistan cevizi veya susam
Bisküvi, çerezler ve kuru meyveler (yıkanıp süzüldükten sonra) ayrı ayrı rondo da çekilir. Sonra bütün malzemeler derin bir kapta birleştirilir. İyice yoğrulan malzemelerin tamamen birbirine bütünleşmesi sağlanır. Oluşan hamurdan küçük parçalar koparılarak elde top haline getirilir ve Hindistan cevizine bulanır. Bütün hamur bittikten sonra üzeri kapatılarak buzdolabının alt tarafında 1 saat dinlendirilir. Hem yapımı kolay hem de yemesi zevkli bu tatlıyı çayların yanında zevkle tüketebilirsiniz.
Ziya Efendi olarak uygun koşullar sağlanarak hazırlanan meyve kurularımız ile siz değerli müşterilerimize en kaliteli ürünleri yollamayı amaçlıyoruz. Ürün ve hizmetlerimize web sitemiz üzerinden erişim sağlayabilir, sağlıklı ve özenle hazırlanmış meyve kurularımızdan sipariş verebilirsiniz.