Kuruyemiş Nasıl Muhafaza Edilir?
Kuruyemişler, Türk mutfağının önemli öğelerinden biridir. Bunun yanı sıra sıklıkla çerez olarak ikram edilir ve tüketilir. Badem, fındık, fıstık, ceviz, kaju gibi birçok farklı ürün kuruyemiş olarak isimlendirilmektedir.
Kuruyemişler, özellikle sohbet ederken, ara öğün olarak ya da film izlerken vitamin ve mineral bakımından zengin atıştırmalıklardır. Bunun yanı sıra protein ve karbonhidrat bakımından da zengin kuruyemişler vardır. Bu ürünler yalnızca sağlıklı atıştırmalık olarak değil, mutfakta da sık sık kullanılır. Hem yemeklerde, hem tatlılarda hem de salatalarda kuruyemişleri görmek mümkündür.
Bununla birlikte kuruyemişlerin doğru bir biçimde muhafaza edilmesi son derece önemlidir. Bunlar hızla bayatlayan ürünlerdir. Bazı püf noktalarına dikkat ederek, kuruyemişlerinizi uzun süre taze olarak muhafaza edebilirsiniz.
Kuruyemişler Nasıl Saklanır?
Kuruyemişlerin doğru bir biçimde saklanması son derece önemlidir. Kapalı kapların içerisinde bu gıdalar uzun süre boyunca rahatlıkla saklanabilir. Hava ile etkileşime giren gıdaların raf ömrü ise azalacaktır.
Kuruyemişlerinizi cam kavanozlarda ağızları kapalı bir şekilde saklayabilirsiniz. Bunun yanı sıra buzdolabı poşeti gibi ürünler de de muhafaza etmeniz mümkündür. Kuruyemişlerinizi güneş görmeyen, kuru ve serim bir yerde saklamanız gerekir. Eğer cam bir kavanozda saklamayı tercih ediyorsanız, kapağın içerisine peçete koymak, kuruyemişlerin nemden uzak kalmasını sağlayacaktır.
Eviniz sıcak ve nemliyse kuruyemişlerin saklanmasına daha fazla özen göstermeniz gerektiği anlamına gelir. Böylesi bir durumda bu gıdaları, buzdolabı ya da derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Cam kavanozla buzluğa koyduğunuz kuruyemişleri, oda sıcaklığında çözdürebilirsiniz. Bununla birlikte camın buzlukta çatlama ihtimaline dikkat etmeniz gerekir. Dondurulan gıdalar, ilk günkü tazeliğini koruyacak şekilde saklanacaktır. Kuruyemişlerin saklanmasındaki önemli detaylardan biri ise güneş görmeyen yerde saklanması gerektiğidir. Doğrudan güneş ışığı alan yerlerde saklanan gıdalarda zamanla sorunlar ortaya çıkacaktır.
Bayat Kuruyemiş Nasıl Anlaşılır?
Kuruyemişler uygun ortamlarda ve şartlarda saklanmadığı zaman öncelikle bayatlayacaktır. Süre uzadıkça ise bozulmalar görülebilir. Bu kuruyemişlerde yağ asidi ortaya çıkacaktır. Yağ asidi bu gıdaların tadının acılaşmasına neden olacaktır. Bunun yanı sıra küflenmeler de görebilirsiniz. Bozulmuş, küflenmiş ve tadı değişmiş kuruyemişleri tüketmemeye özen göstermeniz gerekir.
Bozulmamış ancak bayatlamış kuruyemişleri ise değerlendirmeniz mümkündür. Bayat kuruyemişleri kese kâğıdı içerisinde kaloriferin üzerine koyabilirsiniz. Isındıkları size yeniden tazelik hissi verecektir. Bunun yanı sıra bayat kuruyemişleri granit bir tavada kısık ateşte kavurabilirsiniz. Bu da kuruyemişlerin eski tazeliğine kavuşmasına yardımcı olur.
Bayatlamış kuruyemişleri kurabiye ya da kek gibi hamur işlerinde de kullanabilirsiniz. Son olarak bu kuruyemişleri kavurduktan sonra toz haline getirebilir ve tatlı süsleme gibi işlemlerde de kullanabilirsiniz.
Kuruyemiş Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Kuruyemişin muhafaza edilmesinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini yukarıda açıkladık. Bununla birlikte alırken de taze ürünleri seçmeniz, bayatlama sürecini geciktirecektir.
Paketli kuruyemiş alırken son kullanım tarihine mutlaka bakmalısınız. Bunun yanı sıra delik ya da yırtılmış paketli kuruyemişleri almamaya özen göstermelisiniz. Güvenilir yerlerden ve markalardan alışveriş yapmanız da iyi bir önem olacaktır.