Sultan Lokumu Nasıl Yapılır?

Sultan Lokumu Nasıl Yapılır?

Sultan lokumu, eski zamanlarda konuk ağırlarken ve bayram ziyaretlerinde sıklıkla kullanılan tatlılardan biridir. Bu sebeple yaygın olarak tüketilen geleneksel lezzetlerden biri halini almıştır. Sultan lokumunun diğerlerine kıyasla önemli bir farkı ise şeker değerinin yüksek olmasıdır. Bu sebeple ölçülü bir şekilde tüketmekte fayda vardır.

Siz de evinizde kolayca sultan lokumu yapabilir, misafirlerinize ve sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Bunun için gereken malzemeleri, hazırlanışı ve püf noktalarını size aşağıda detaylarıyla aktaracağız.

Sultan Lokumu İçin Gereken Malzemeler

Sultan lokumunun en avantajlı taraflarından biri de, yapımında kullanılan malzemelerin hemen hemen her mutfakta bulunabilecek türden olmasıdır.

Sultan lokumu hazırlamak için şu malzemelere ihtiyacınız vardır;

  • 200 gram tereyağı
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 litre süt
  • 2 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Hindistan cevizi
  • Ceviz içi
  • Kürdan

Sultan Lokumu Nasıl Yapılır?

Sultan lokumu hazırlamak, oldukça basit ve pratiktir. Aşağıdaki adımları takip ederek, damak çatlatan bir sultan lokumunu evinizde hazırlayabilirsiniz.

  • İlk olarak tereyağını eriterek unu ekleyin. Bu karışımda unun kokusu çıkarana kadar kavurun. Sonrasında toz şekeri ilave ederek, kavurmaya devam edin.
  • Karışımınıza sütü azar azar ekleyerek, karıştırmaya devam edin. Koyu bir kıvam elde edinceye kadar karıştırmalısınız.
  • Sonrasında şekerli vanilini de ilave edin ve 10 dakika kadar mikserle çırpın. Yeterince çırptıktan sonra buzdolabına alarak, soğuması için bekleyin.
  • Karışımız buzdolabında soğurken, kullanacağınız cevizleri ufalayın ve ayrı bir kaba alın. Kaba tarçını da ilave ederek karıştırın.
  • Katılaşan karışımdan yaklaşık olarak 1 tatlı kaşığı alın ve ortasına tarçınla karıştırdığınız ceviz içini ilave ederek kapatın. Sonrasında elinizle yuvarlamaya başlayın.
  • Sultan lokumunun üzerini Hindistan cevizine bulayın. Tüm malzemeyi aynı şekilde hazırlayarak, lokumların ortasına kürdan batırın. Sultan lokumunuz böylece servise hazır olacaktır.

Sultan Lokumu Yapmanın Püf Noktaları

Sultan lokumu hazırlarken bazı püf noktalarına dikkat edebilirsiniz. Bu püf noktaları çok daha lezzetli sultan lokumu yapmanızı sağlayacaktır.

Öncelikle kıvamı tutturmanız çok önemlidir. Bu sebeple unu mutlaka eleyin. Çok sulu olması halinde azar azar un ilave edebilirsiniz. Bunun yanı sıra toz şekeri kavururken dibinin tutmamasına azami önem gösterin.

Eğer vaktiniz varsa pişen karışımı en az 2 saat buzdolabında dinlendirin. Bu daha kolay bir şekilde doldurmanıza imkân tanır. Son olarak, dilerseniz ceviz yerine küçük meyve parçaları da kullanabilirsiniz.

Etiketler: Blog
Eylül 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.