Tarsus Helvası Nasıl Hazırlanır?
Meşhur Tarsus helvası, hepimizin severek tükettiği tahin helvasının tarifini sizler için hazırladık. Sertlikten ödün vermeyip ağzına aldığınızda kum gibi olan Tarsus helvası lezzeti ile insanı adeta büyülüyor. İster çayın yanına ister kahvaltılara isterseniz ekmeğin arasına bile alıp tüketebilirsiniz. Şeker gibi ve harika tadıyla sizde evinizde birkaç malzeme ile bu helvayı yapabilirsiniz. Yapılışına ve gerekli olan malzemelere hep birlikte göz atalım isterseniz.
Gerekli Olan Malzemeler
200 ml kadar tahin
Bir su bardağı civarı un (beyaz un)
200 ml kadar pudra şekeri
Bu malzemeler dışında helvanıza eklemek isteğiniz herhangi bir malzeme var ise ekleyebilirsiniz. Mesela, kuru meyve, kuru üzüm, kakao, çikolata, Antep fıstığı, gül, ceviz vb. malzemeler ekleyebilirsiniz. Bu gibi malzemeler ile helvanıza ayrıca bir tat bombası yaratabilirsiniz.
Dikkat Etmeniz Gereken Adımlar
Eğer ek olarak bir malzeme koyacak iseniz mutlaka helvanızı şekil vereceğiniz kabına dökmeden önce içerisine koyunuz. Dilerseniz kabın farklı yerlerine farklı malzemeler kullanarak da renk ve tat cümbüşü yaratabilirsiniz. Kavurduğunuz unu mutlaka kısık ateşte ve iyice kavrulana kadar kokusu çıkana kadar kavurun. Ek olarak ise kullandığınız tahin markasının kaliteli olmasına mutlaka özen gösterin. Ne kadar kaliteli kullanırsanız o kadar daha lezzetli bir helva elde etmiş olacaksınız.
Tarsus Helvası Yapımı İçin Gerekli Adımlar
Teflon yanmayan bir tava kullanmanız gerekiyor. Tavınızı seçin ve içerisine unu koyun. Ocağı en kısık ateşte yakın. Tencerenin biraz ısınmasına izin verin ve tahta kaşık ile birlikte ununuza kavurmaya başlayın. Unutmayın ununuza yakmadan sabırla kokusu çıkana kadar kavurmanız gerekiyor.
Kavurduğunuz unun rengi değiştiğine ve kokusunun çıktığına emin olun. Bu süre yaklaşık olarak on dakika civarı kadardır. İsterseniz dakika tutup kontrol edebilirsiniz.
Kavurduğunuz ununuzu ocaktan başka bir yere koyun ve soğumasını bekleyin.
Ununuz soğurken siz başka bir tavanın içine tahini koyun ve az orta ateş ile birlikte karıştırın ve ısınmasını bekleyin. İyice ısındıktan sonra içerisine pudra şekerini koyun ve güzelce karıştırmaya devam edin. Daha sonra kavurduğunuz unu az az yavaşça eklemeye başlayın. Kıvamı toparlandığında unu ilave etmeyi sonlandırın.
Helvayı yapmak için seçtiğiniz kabı yağlı bir kağıt ile iyice kaplayın. Hazır etmiş olduğunuz bu karışımı kaba koyun. Daha önce bahsettiğimiz gibi bu aşamada karışımı koymadan önce istediğiniz malzemeyi ilave edebilirsiniz. Kaba aktarmış olduğunuz karışımı 45 dakika kadar oda ısısında bekletin. En son olarak beklettiğiniz karışımı buzdolabına koyun ve beklemeye bırakın.
Bu aşamada en az bir gün bekletmeniz kıvamının daha iyi olmasını sağlayacaktır. Karışım iyice donacak ve helva haline gelecektir. Dolapta iyice korunaklı bir şekilde bekletin. İsterseniz kabınızın üzerini bir kapak ya da peçete ile kapatabilirsiniz. Soğuduktan ve şeklini aldıktan sonra helvanızı kabından çıkarıp servisini yapabilirsiniz.
İhtiyacınız olan tüm ikramlıkları web sitemiz üzerinden temin edebilirsiniz. Ziya Efendi markası olarak geleneksel bakır kazanlarda hazırlanan yüzde yüz pancar şekeri kullanılan ürünlerimizi sizlere sunuyoruz. Kaliteli ve özenle hazırlanmış cezerye ve lokumlarımızı hem ikramlık hem de hediyelik olarak temin edebilirsiniz.