Taze Çekilmiş Türk Kahvesi'nin Tarihi
Taze Çekilmiş Türk Kahvesi'nin Tarihi
Türk kahvesini sevmeyen kişi sayısına baktığımız zaman oldukça az olduğunu görebiliriz. Çünkü Türk kültüründe kahve oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle sohbetlerin vazgeçilmez unsurlarından olduğunu söyleyebiliriz. Tabi Türk kahvesinin kendine has bir yapılışı vardır. Yani bu kahveyi makine yardımıyla yapmak aynı lezzeti vermez. Türk kahvesinin normal şartlarda cezvede yapılması gerekir. Ayrıca kahvenin yapımında köpüklü ve lezzetli olmasına dikkat edilir.
Taze Çekilmiş Türk Kahvesinin Özellikleri
Türk kahvesi geleneksel hali ile kız isteme törenlerinde sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında hoş sohbetlerde ve yemeklerin ardında Türk kahvesi yine başrol oynamaktadır. Ayrıca Türk kahvesi olmadan kız isteme törenleri bile gerçekleşmez.
Kahvenin çaya göre farklı özellikleri de vardır. Çünkü Türk kahvesini yaptığınızda oturup sevdiklerinizle zaman geçirebilirsiniz. Ancak çayda sürekli olarak tazeleme ihtiyacı bulunmaktadır. Bu yüzden Türk kahvesinin çok önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Türk kahvesi oldukça lezzetli olmasının yanında görünüşü ile de dikkat çekmeyi başarmaktadır. Tabi bu kahve zaman içerisinde yörelere göre farklı şekillerde de yorumlanmıştır. Ancak öz olarak Türk kahvesinin geleneksel hali bozulmamıştır.
Türk Kahvesinin Kökeni
Türk kahvesinin tarihi Güney Habeşistan’da yer alan Kaffa yöresine kadar dayanır. Tabi bunun içerisinde birçok rivayet olduğu da bilinmektedir. Türk kahvesini asıl ünlü yapansa o zamanların Osmanlı Yemen Valisi Özdemir Paşa'dır. Çünkü Paşa bu tadı çok seviyor ve İstanbul’a getiriyor. Daha sonra ise Osmanlı'da kendine has olan bir pişirme tekniği ortaya çıkarıyor. Böylelikle Türk kahvesinin ünü oradan çıkıp tüm dünyaya ulaşıyor.
Taze Çekilmiş Türk Kahvesi'nin Tarihçesi
Türk Kahvesi ismi Türkler tarafından keşfedilmiş olan kahve hazırlama ve pişirme yöntemine verilen addır. Tadı, kokusu, köpüğü ve ikramı Türklere özgü olan bu kahvenin ünü sınırlarımızı aşmıştır.
İlk zamanlar Arap Yarımadası’nda bulunan kahve meyvesinden elde edilen bu sıcak içecek zamanla farklı bir hal almıştır. Kahveyi Türklerin yorumlaması ortaya oldukça lezzetli bir içecek çıkmasına yol açmıştır. Tabi zaman geçtikçe Avrupa'da Türk kahvesi ile tanışmıştır. Bu durum Türk kahvesinin ününe ün katarak yaygın hale gelmesine neden olmuştur. Avrupa'da yapılan kahvelerde uzun yıllar boyunca Türk usulü ile yapılmıştır.
1543 tarihine baktığımız zaman Yemen Valisi olan Özdemir Paşa çok sevdiği kahveyi İstanbul'a getirir. İstanbul'a gelen kahvenin yapımı ise Türkler tarafından geliştirilir. 1550'li yıllarda açılan kahvehanelerde Türk kahvesinin ünü iyice yayılmıştır. O zamanki kahvehanelerde kitap okuma, satranç, tavla ve çeşitli aktiviteler bulunmaktaydı. Bundan dolayı Türk kahvesinin tüketimi hızlı bir şekilde yayılmıştır ve sohbetlere ortak olmuştur.
İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve çeşitli meslek grupları sayesinde kahvenin tüketimi giderek artmıştır. Tabi bu harika kahveyi beğenen kişiler Avrupa'da yayılması içinde gittikleri yerde Türk kahvesinden bahsetmişlerdir. Bu sayede günümüzde her ortamda tercih edilen muhteşem bir içecek ortaya çıkmıştır. Türk kahvesi geçmişten günümüze değişmeyen bir lezzet olarak hayatımızda yer almaya devam etmektedir.
Mersin'e bağlı ilçelerden birisi olan Tarsus şehri tarihi yapısı ile dikkat çeken oldukça eski bir şehirdir. Bu şehirde içilen kahvelerin çoğu Tarsusi olarak çay bardağında sunulmaktadır. Türk kahvesinin orijinal tadını en iyi Ziya Efendi’nin Türk kahvesinde bulabilirsiniz. Çünkü Ziya Efendi geleneksel anlamda hizmet veren bir firmadır. Bu yüzden en kaliteli Türk kahvesi Ziya Efendi'de yer almaktadır.
Etiketler: Ziya Efendi Blog
Mayıs 29, 2022
Listeye dön