Türk Lokumunun Tarihi
Türk Lokumunun Tarih Sahnesine Çıkışı
Lokumun tarih sahnesine çıkış hikayesinden bahsetmeden önce ismini nasıl aldığından bahsetmemiz gerekir. "rahat-ul hulküm" olarak bilinen Arapça kökenli bir kelimeden adını aldığı biliniyor. Bu kelime ''boğaz rahatlatan'' anlamına gelmektedir. Aynı zamanda ''lukme'' olarak bilinen Farsça kökenli bir kelimeden de etkilendiği bilinmektedir. Farsça kökenli bu kelime ise ''bir defada ağza atılan yiyecek'' anlamına gelmektedir. Lokum kelimesinin anlamının bu kelimelerden ortaya çıktığı biliniyor.
Lokumun geçmişine şöyle bir göz gezdirdiğimizde ise çok fazla rivayet bulunmaktadır. Bu rivayetlerden biri Anadolu topraklarında 15. yüzyıldan beri yapıldığı konusunda. Fakat lokum ile ilgili birçok rivayet bulunduğu için bazı kaynaklarda da lokumun Anadolu topraklarına 18. yüzyılda girdiği söyleniyor.
Lokumun Hikayesi
Bir hikayeye göre 18. yüzyılda dönemin padişahı olan Abdülhamit sert şekerlemelerden bıkmış ve yumuşak tatlarda bir şekerleme istemiştir. Bunun üzerine dönemin padişahı Abdülhamit bir yarışma başlatıyor. Bu yarışmada padişah Abdülhamit'in istediği şey: ''yumuşak tatlarda bir şekerleme'' yapılması oluyor. Yarışma başlatılıyor yüzlerce kişi yarışmaya katılıyor ve herkes kendisine göre yumuşak şekerlemeleri dönemin padişahı Abdülhamit' e sunuyor. Bu yarışmanın sonucunda birinci seçilen kişi Ali Muhiddin Hacı Bekir oluyor.
Birinci seçilen kişinin yaptığı yumuşak şekerlemeyi dönemin padişahı Abdülhamit fazlasıyla beğeniyor. Bu durumun arkasından saray mutfağında eksik edilmeyecek yiyeceklerin başında geliyor. Kısaca saray mutfağında bu yumuşak şekerleme yerini alıyor. 18. yüzyılda oldukça beğenilen bu yumuşak şekerleme Ali Muhiddin Hacı Bekir tarafından sürekli üretiliyor ve herkesin bu yumuşak şekerlemeyi tatması sağlanıyor. Halkla buluşan bu lezzet oldukça popüler bir hale geliyor.
Lokumun Popülerleşmesi
Türk lokumunun sadece Osmanlı topraklarında değil dünyaya ün salmasına sebep oluyor. Dünyaya nasıl ün salıyor? dediğinizi duyar gibiyim. Bu durum da İngiliz bir gezgin aracılığıyla sağlanıyor. Osmanlı topraklarınla afiyetle yenen bu tatlı atıştırmalık İngiliz bir gezgin tarafından da çok beğeniliyor. İngiliz gezgin Osmanlı topraklarından çıkmadan önce yanına bolca lokum alıyor. Böylece Avrupa'ya açılan yumuşak Türk lokumumuz Avrupa topraklarında da fazlaca beğenilince birçok gezgin sırf lokumun tadına bakabilmek için ziyaretlere başlıyor.
Osmanlı topraklarına gelip lokumun tadına bakan her gezgin geriye dönerken yanlarına bolca lokum almaya devam ediyor. Böylece bu yumuşak Türk lokumu dünyada da oldukça beğenilen ünlü bir tat haline geliyor. Günümüzde dünyanın birçok yerinde olduğu gibi adı "Turkish delight" olarak anılmaya başlanıyor. Türk lokumunun yapımında temel olarak ise: su, nişasta ve tatlandırıcı olarak bal ya da pekmez kullanıyor. Anadolu topraklarına ait olan Lokum tüm dünyada marka ürünler arasında yer almaktadır.
Ziya Efendi olarak üretimini yaptığımız tüm lokumlar geleneksel yöntemlere dayanarak yüzde yüz pancar şekeri kullanılarak üretilmektedir. Tüm lokum çeşitlerimize web sitemiz üzerinden ulaşabilir online olarak sipariş verebilirsiniz.
Etiketler: Ziya Efendi Blog
Ağustos 05, 2022
Listeye dön