Ziya Efendi Güllaç Tarifi
Anadolu yemekleri genellikle dünyanın birçok uzmanı tarafından dünyanın en iyi üç mutfağından biri olarak gösterilir. Uzmanlara göre; Anadolu Mutfağı (Türk Mutfağı), yüzyıllar boyunca çeşitlilik gösteren, sofistike bir mutfak olup, Avrupa ve Orta Asya, Akdeniz ve Ortadoğu komşuları ve ötesindeki mutfaklarla kaynaşmıştır. O halde Anadolu yemeklerinin çok zengin ve değerli olduğunu söyleyebiliriz. Anadolu Mutfağı ise Orta Asya Ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri, Avrupa ülkeleri ve bazı Afrika ülkelerinden birçok lezzetli yemeği kapsamaktadır. Aslında Anadolu yemekleri, Anadolu Mutfağı'nı Akdeniz'de ve dünyada bu kadar popüler yapan lezzet ve beslenmenin mükemmel birleşimi nedeniyle, taze, sağlıklı malzemelerle ve aslında herkese iyi gelen malzemelerle kolayca hazırlanır.
Güllaç, Türkçedeki "Güllü" ve "Aş" kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Türkçe'de 'Gül' kelimesi 'gül', 'Aş' kelimesi ise yemek anlamına gelmektedir. Yani temelde, güllü yemek olarak kabul edilmektedir. Güllü-Aş kelimesi zamanla halk arasında Güllaç kelimesine dönüşmüştür. Bu tatlı ile alakalı en çok merak edilen konuların başında gülün bu tatlıyla olan ilişkisi üzerinedir. Temelde gül çiçeğinin kendisi değil, gül suyunun bu tatlıyla ilişkisi vardır.
Güllaç'ın Tarihi
Güllaç'ın tarihine bakıldığında1400'lü yıllarda mısır nişastasının suyla karıştırılmasıyla bu lezzetli tatlı yapılırdı. Osmanlı kadınları mısır nişastası ile suyu karıştırarak kağıt inceliğinde Güllaç yaprağı yapıyorlardı. Karışım hava ile buluştuğunda çabuk kurur ve istiflenmesi ve depolanması kolay hale gelir. Bu incecik çarşafları kullanmak istediklerinde süte ve şekere batırıp yemişlerdir. Osmanlı kültüründe gül suyunun özel bir yeri vardır çünkü İslam inancında güzel koku önemlidir. Bu nedenle Osmanlı Sarayı'nda gül suyunun koku ve yemek tatlandırıcı olarak kullanılması çok yaygındır. Ancak günümüzde bazı insanlar bu tatlıda gül suyu kullanır, bazıları ise kullanmaz. Damak zevkinize uygun olarak istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.
Güllaç Nasıl yapılıyor?
Güllaç'ın olmazsa olmazları arasında kullanılan çarşaf şeklindeki yufkalar yer almaktadır. Geçmişte insanlar kendi evlerinde yaparken, bugün kimse bu Güllaç çarşaflarını evde yapmıyor. Bu yufkaları seri üretimle yapan markalardan temin edebilirsiniz. Ramazan ayında Türkiye'ye gelirseniz bu lezzetli sütlü tatlıyı mutlaka tatmalısınız. Ramazan ayında çoğu restoran güllaç tatlısını menülerine koyar. Ramazan ayında Türkiye'nin tüm noktalarında yemeklerinizin ardından güllaç tatlısını tüketebilirsiniz.
Güllaç Tatlısı Tarifi
- Hazırlık Süresi 15 dakika
- Dinlenme Süresi 1 saat
- Toplam Süre 1 saat 15 dakika
- Porsiyon 8
- Kalori 143 kcal
İçindekiler
- 10 Güllaç Çarşaf
- 2 litre süt
- 500 gram şeker
- 1 adet nardan elde edilmiş taneler
- 10 çilek dilimi veya çilek kurusu
- 200 gram iri kıyılmış ceviz
- 200 gram iri kıyılmış fıstık
Güllaç Tatlısı Yapım Süreci
- Süt ve şekeri bir tencereye alın ve orta ateşe alıp şeker eriyene kadar karıştırın.
- Isıyı kapatın ve karışımı oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- Karışım soğuduktan sonra orta boy bir tepsiye bir adet Güllaç yaprağı koyun ve üzerine süt serpin. Daha sonra sütün ıslanmasını bekleyin ve diğer dört Güllaç yaprağı ile aynı işlemleri tekrarlayın.
- Beşinci katın üzerine kıyılmış ceviz ve fıstıkları eşit şekilde yayın. Aynı işlemi diğer beş kat Güllaç yaprağına da ilk beşte yaptığınız gibi tekrarlayın.
- Son olarak kalan sütü Güllacın üzerine dökün ve ardından Güllaç tepsisini buzdolabına koyun.
- Güllaç bir saat soğuyunca kare şeklinde kesip üzerine fıstık, nar parçaları ve ceviz serpin.
Güllacın üzerine eklediğiniz garnitürün ıslanmaması ve güllacın rengini değiştirmemesi için servis yapmadan hemen önce garnitürü ekleyin. Geleneksel olarak nar taneleri ile süslenir. Ancak mevsimi uygun olmadığında çilek ve çekirdeksiz kiraz gibi diğer meyveleri de kullanabilirsiniz. Cevizleri fındık veya badem ile değiştirebilirsiniz. Süslemek için Antep fıstığı veya hindistancevizi gevreği de ekleyebilirsiniz. Garnitür aslında size ve elinizdekilere kalmış. Güllaç tatlınızda kullanmak istediğiniz tüm ürünlere web sitemiz üzerinden erişebilirsiniz. www.ziyaefendi.com.tr adresi üzerinden hem kullanacağınız kuruyemişlere hem de üzerini süslemek için kullanacağınız meyve kurularını hızlıca sipariş verebilirsiniz.